Mat, Statare och Den Enfaldige Mördaren

Våren 2019 erbjuder vi två tillfällen då mat ingår i teaterbiljetten! Vad sägs om en lördagkväll med trerättersmiddag, eller kanske en söndagsmatinée med brunch?

Den Enfaldige Mördaren är historien om Sven, som lever i en tid då statare slet hårt på gårdarna i Skåne. Statare var fattiga lantarbetare som fanns i södra Sverige fram till 1945. Dom arbetade från morgon till kväll alla dagar i veckan och deras lön bestod till största delen av ”stat”, vilket var mat istället för pengar.

En årslön kunde bestå av ungefär det här: 730 liter oskummad mjölk, 1095 liter skummad mjölk, 840 kg råg, 50 kg vete, 1200 liter potatis och ärter till ett värde av 5 kronor. På en bra gård fick de sill, en gris och några hönor.

Under våren samarbetar Moomsteatern med Statarmuséet i Torup – som kommer att göra en utställningen i källaren i vår foajé, och med restaurang MAT – som kommer att erbjuda modern mat inspirerad av statarnas lön.

Restaurang MAT är en del av Folk Mat & Möten, som finns i samma hus som Moomsteatern. MAT drivs av Titti Qvarnström och Johan Granström. Här serveras regionala råvaror, med en vurm för det ovanliga. Det vegetariska är normen och protein är att betrakta som ett tillval.

Boka biljetter på Kulturcentralen